Noortele on juba teada, et koolivaheaja lahutamatuks osaks on saanud linnalaager, millest on kujunenud traditsiooniline sündmus. Eriliseks teeb laagri see, et igakord avab uksed üks meie viiest noortekeskusest, pakkudes võimalust avastada uusi paiku ja leida uusi sõpru. See annab noortele võimaluse tutvuda uute keskuste ja kaaslastega. Linnalaager on elamus, mis pakub iga kord midagi uut ja põnevat.i
Seekord toimus linnalaager Ilmatsalu noortekeskuses ning päev oli täis tegevusi ja põnevust. Alustuseks suunduti üheskoos ükssarviku jahtimisele: noored moodustasid meeskonnad ja asusid Ilmatsalu alevikus ükssarvikut otsima. Ühe meeskonna rõõm oli suur, kui neil õnnestus ükssarvik kinni püüda. Samal ajal tundis teine osaleja kerget pettumust, sest ükssarvik lipsas tal käest ning ta ei jõudnudki esimesena seda “maagilist looma,, puudutada. Pärast seiklust nauditi kuuma teed ja küpsiseid ning jagati omavahel põnevaid muljeid.
Päeva jooksul räägiti ka oktoobrikuu hõimukuust. Noored said teada, kes on hõimlased, nagu udmurdid ja eestlased, ja mis on perepetš. Tutvuti soome-ugri mustrite ja nende tähendusega, kaunistades seejärel sokke. Paljud noored olid nii entusiastlikud, et valmistasid kaunistatud sokke lisaks endale ka pereliikmetele.
Laagris õpetati ka perepetšide valmistamist. Noortel oli võimalus pista käed jahusse ja küpsetada omavalmistatud hõrgutisi, mis kõigile väga maitsesid. Paljud soovisid ka kodustele proovimiseks kaasa viia, kuid kõik perepetšid söödi siiski kohapeal ära. Õnneks saavad noored nüüd kodus perepetšide tegemist ise katsetada.
Perepetšide retsept
Taigen:
- 0,5 l keefirit
- 0,5 tl soodat
- umbes 1 kg täisterajahu
- maitse järgi soola (umbes 1 tl)
Sega kõik koostisosad kokku ja sõtku kõva taigen.
Täidis:
- sool ja pipar maitse järgi
- 300–400 g hakkliha
- 4 keskmist sibulat
- 5 muna
- 0,25 tassi piima või külma vett
- 100–200 g värsket kapsast, läbi hakklihamasina
Sega kõik täidise koostisosad kokku. Taigen peab olema vedel.
Valmista taignast ringikujulised äärtega põhjad, aseta need alusele ja lisa täidis korvikestesse ning kohe ahju. Küpseta kuumas ahjus 200-220°C juures, kuni perepetšid on valmis.
Nii on kõik koduseks perepetšide valmistamiseks valmis!